Под 30% от българите са преминали обучение по първа долекарска

...
 Под 30% от българите са преминали обучение по първа долекарска
Коментари Харесай

Световен ден за рестартиране на сърцето – 16 октомври

 Под 30% от българите са минали образование по първа долекарска помощ

„ Всеки би трябвало да има късмет “ е мотото, под което сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец в целия свят ще отбележат на 16 октомври Световния ден за рестартиране на сърцето. Този късмет в сериозни моменти може да бъде даден от хора, подготвени да оказват първа помощ, да употребяват автоматизирани външни дефибрилатори (АВД) и да ползват кардиополмунална ресусцитация (сърдечен масаж и изкуствено дишане).

Под 30% от българите са минали образование по първа долекарска помощ. В  анкета, извършена от Българския Червен кръст във Facebook, в която са взели участие общо 820 индивида, 251 са показали, че са минали курс за оказване на първа помощ. Желание да опреснят своите познания са декларирали 216 от гласувалите. На 124 души се е наложило да приложат на процедура, наученото в курсовете за първа долекарска помощ на БЧК.

Най-висока готовност в това отношение имат в скандинавските страни. Там 90 на 100 от популацията е подготвено да оказва първа помощ, а приблизително за Европа процентът е 56. Седем от 10 сърдечни ареста се случват на публични места пред очите на хората, а оказването на помощ в първите минути е основно за спасяването на живот. В случай, че отминат повече от 5 минути, даже и да бъде възобновен животът, мозъчната функция ще бъде нарушена. Вероятността човек да бъде избавен нараства сензитивно, в случай че в границите на първите минути се приложи и дефибрилация.

Повече от 150 години Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) е водеща организация в образованието и оказването на първа помощ в международен мащаб. Националните сдружения на Червения кръст и Червения полумесец образоват всяка година над 20 милиона души по първа помощ, в която е включено и осъществяването на сърдечен масаж и на изкуствено дишане. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР